Buna ziua dragi cititori. Cum primim neincetat un volum foarte mare de intrebari legate de inelul de logodna, am decis sa scriu acest articol cu cat mai multe informatii posbile, in asa fel incat sa incerc sa lamurim toate aspectele.
– Voi structura articolul pe capitole si incep cu cea mai fierbinte intrebare.
CAPITOLUL I
SERIE SAU MANUAL
– Inelul de Logodna sa fie de serie ori personalizat-unicat si lucrat manual ?
Ei bine, aceasta intrebare prezinta din punctul meu de vedere aspectul cel mai important.
– Iubita ta, viitoarea sotie cum este ? Are cumva 1000 de gemene identice ?!
Raspunsul il stim toti. Eu sustin cu tarie ca fiecare femeie merita un inel de logodna lucrat special pentru ea.
Alegand un inel de logodna lucrat in serie, prin matritare/turnare, acelasi model, devine impersonal intai de toate, in secundar riscul de a vedea acelasi inel pe mana altei fete este considerabil mare, ca sa nu mai vorbesc de elementul de pretuire al viitoarei tale sotii.
Continui prin a va prezenta si diferentele dintre un inel lucrat in serie si unul manual.
1 – INELUL DE LOGODNA LUCRAT IN SERIE/MATRITAT este acelasi model replicat in zeci, sute ori chiar mii de exemplare identice, aspect ce il face mult mai slab calitativ, nimeni nu o sa foloseasca aliajele nobile ale aurului pentru asa ceva, ar creste costul prea mult per unitate, iar ei vor sa produca cat mai ieftin posibil pentru a avea profit cat mai mare. Credeti ca exista un bijutier care se uita atent la fiecare exemplar in parte si il finiseaza in detaliu ? NU, nu ar avea timp suficient. Cotele inelului vor fi mult reduse, ca si grosime a sinei/ringului, ca si grosime a gherutelor, ceea ce il face sa fie sensibil la purtare si in timp, se va rupe, se va indoi, iar in cativa ani se alege praful de el.
PS – atentie mare la brandurile ce detin multe magazine ori reprezentante, de cele mai multe ori lucreaza cu producatori asiatici ce nu ofera tocmai o calitate buna.
2 – INELUL DE LOGODNA LUCRAT MANUAL si PERSONALIZAT.
Aici discutam de produs net superior. Atelierele care se respecta, lucreaza doar cu aliaje nobile ale aurului, precum cuprul pur si argintul pur, iar in situatii specifice si cu paladium. Acest aspect creste costul de productie cu 5-10 dolari per unitate, dar pentru un inel lucrat in serie ar insemna 10usd x 1000 unitati, deci un cost suplimentar urias. Bijutierul ce lucreaza manual, va acorda atentie sporita inelului ori bijuteriei ce o produce, deoarece in acea etapa, doar pe aceea o produce, va fi foarte atent la cotele bijuteriei, la grosime, la gherute, va produce o bijuterie ce va putea fi lasata mostenire, asa cum trebuie sa fie o bijuterie.
PS – orientarea catre un brand specializat, cu atelier personal, unde se lucreaza exclusiv manual, este o solutie ce va poate garanta o calitate net superioara.
– Un inel de logodna cu diamant natural ori alta piatra pretioasa precum safirul, smaraldul ori rubinul, costa ceva, uneori destul de mult, este de la sine inteles acest aspect, materia prima folosita este scumpa iar procesul de productie manuala necesita zeci de ore de munca. Dar aceasta bijuterie urmeaza sa fie purtata toata viata si lasata mostenire urmatorei generatii, aceasta este calitatea ce o defineste.
Tot in acest capitol va voi invata cum sa faceti diferenta dintre un inel de logodna lucrat manual si unul de serie.
Normal ca puteti intreba vanzatorul, care va poate spune adevarul ori nu. In concluzie este mai bine sa stiti sa faceti diferenta.
– In toate situatiile o bijuterie trebuie privita cu atentie la interior, la finisajele interiorului si la formele acestuia. Inelele produse manual sunt finisate la interior exact ca si la exterior, formele sunt pline, fara urme de matrita. Inelul produs in serie, matritat, va fi la interior mai slab finisat si cu urme concave de la matrita, mai pe inteles spus, prezinta la interior niste „santuri”.
Voi prezenta si documentatie foto pentru a intelege mai exact.
A – INEL LUCRAT MANUAL
– se oberva finisaje la interior exact ca la exterior,
cat si material solid, calitate excelenta.
B – INEL LUCRAT IN SERIE/MATRIAT
– se observa finisaj slab la interior, cat si santurile lasate de
procesul de turnare/matritare, calitate mai slaba.
CAPITOLUL II
AUR 14K ORI 18K
In teorie tine doar de preferinta si de buget.
– Inelele de logodna lucrate in aur 14k, prezita aur pur 585 parti din mie in bijuterie, deci 58,5% mai simplu, restul sunt alte aliaje.
– Inelele de logodna lucrate in aur 18k, prezinta aur pur 750 parti din mie in bijuterie, deci 75% mai exact.
In concluzie, un inel din aur 14k are mai putin aur in compozitie decat unul din aur 18k.
Diferenta de duritate intre o bijuterie din aur 14k si una 18k sunt infime, doar nu o sa dam cu ciocanul in ea.
Aurul pur este 24k si este destul de moale, nu se poate lucra cu el in productia de bijuterii. Insa aliat se poate produce in 22k, 20k, chiar si carataje sub 14k, dar nu are sens sa vorbesc despre ele, intelegeti de ce.
CAPITOLUL III
AUR ALB, GALBEN, ROZ SAU NEGRU
Ei bine, aici tine tot de preferinta, de gust si de trend.
Ce va pot spune insa, este ca aurul in natura este galben. Ca sa il producem roz, alb sau negru, avem procedee tehnice de aliere si tratamente de exterior ce se aplica pe suprafata pentru aurul negru prin tratament cu black rhodium.
– Aurul galben din bijuterii se aliaza cu o proportie asemanatoare de cupru si argint.
– Aurul alb din bijuterii se aliaza cu un procent mai mare de argint si/sau paladium si mai putin cupru, aurul devine alb in esenta, mai exact un alb usor galbui, dupa care pe exterior se aplica un tratament cu white rhodium pentru ai oferi stralucire si culoare mai pregnanta.
– Aurul roz are ca aliaj predominant cupru si putin argint, el devine in esenta de culoarea roz.
– Aurul negru se realizeaza pe baza de tratament exterior cu black rhodium, inca nu am descoperit formula de al face in esenta negru.
Mai putem discuta de aurul gri si verde, dar nu este preferat de cumparatorii romani, in consecinta, nu are sens sa scriu.
Atentie mare la producatorii de mana a 2a sau a 3a, uneori produc bijuterii din aur roz si alb doar prin tratament exterior cu rhodium, nefiind in esenta albe sau roz, ci doar pe suprafata. Acest tip de bijuterii revin la culoarea galbena dupa un timp.
CAPITOLUL IV
MODELE DE INELE LOGODNA
Alegerea modelului de inel de logodna trebuie facuta cu putin studiu inainte din partea barbatului.
In momentul in care ne-am decis sa cumparam ori sa comandam un inel de logodna, inainte de toate trebuie sa analizam stilul partenerei. Astfel intelegem ce stil are si ce i se potriveste cel mai bine, un inel de logodna din aur alb, galben, roz sau negru, model solitaire in 4 sau 6 gherute, cu diamant, safir, smarald ori poate rubin, model cu anturaj ori side-uri, ori un model mai efervescent, personalizat dupa gust.



CAPITOLUL V
CU CE PIATRA PRETIOASA ORI SEMIPRETIOASA SA FIE INELUL DE LOGODNA
Cea mai raspindita si dorita piatra pretioasa folosita pentru inelul de logodna este diamantul brilliant cut, urmata imediat de safir, datorita notorietatii inelului de logodna cu safir albastru oferit de printul britanic Charles lui Lady Diana Spencer.
– Formele/taieturile diamantului pot fi insa si princess cut, emerald cut, octogon cut, cushion cut, pear shape, heart shape si altele, acestea fiind cele mai populare.
– Dupa cum am scris si in articolul IV, inelele de logodna pot fi si cu smarald ori rubin.
– Diamantele negre si fancy color sunt folosite in prezent, ele fiind alese de designerii de bijuterii ce doresc contraste si iesirea din tipare.
– Normal insa ca aici putem discuta si de alte preferinte. Sunt persoane ce aleg pietre pretioase ori semipretioase norocoase zodiei lor. Acest subiect il voi dezvolta insa in alt articol.
– Mai putem discuta normal si in functie de bugetul alocat pentru inelul de logodna. Trebuie inteles foarte bine faptul ca acest inel urmeaza a fi purtat de partenera toata viata ei si lasat mostenire urmatoarei generatii, asa cum este normal. Deci recomandarea mea este sa planuiti din timp achizitia ori comanda unui inel de logodna pentru a avea timp suficient sa strangeti suma dorita ori necesara.
– Recomand cu tarie a NU se cumpara ori comanda inele de logodna cu pietre sintetice ! Nu faceti asa ceva, este de foarte prost gust si lipsit de pretuire. Optim, in situatia in care buzunarul permite o suma mai mica, este alegerea unui inel de logodna lucrat doar din aur, poate cu un model personalizat cumva, potrivit partenerei, gravat ori cu o anumita simbolistica exprimata prin model.
Sper ca am reusit sa acopar cea mai mare parte a informatiei privind inelul de logodna.
TE ASTEPTAM CU DRAG LA SEDIUL NOSTRU.